Tips

In samenwerking met Varodem, de fabrikant van compressiehulpmiddelen waar Van Hulten elastische kousen mee werkt, wijzen wij u graag op vijf belangrijke tips die de levensduur van uw kous aanzienlijk kunnen verlengen.

Tip 1. Rubberen handschoenen
Door het dragen van speciale handschoenen bij het aan- en uittrekken van uw kous(en) krijgt u meer grip en voorkomt u dat er te hard aan de kous getrokken wordt. Ook voorkomt u dat u de kousen met uw nagels of sieraden kunt beschadigen (ladderpreventie). Met behulp van deze griphandschoenen kunt u, met minder krachtinspanning, de kous goed over uw been of arm verdelen zonder dat u deze hoeft vast te pakken.

Tip 2. Wassen
Was uw kous zo vaak mogelijk, minimaal drie keer per week, in lauwwarm water (40º C) in de wasmachine. Gebruik geen wasverzachter, bleekmiddel of inweekmiddel. Niet in de zon of met behulp van een warmtebron (kachel of radiator) drogen. Tip: Gebruik speciale Compressana FIjnwasmiddel, tube van 250 ml.

Tip 3. Crème en zalf
Wees voorzichtig met het gebruik van vetachtige substanties in combinatie met het dragen van therapeutische elastische kousen. Deze zijn namelijk niet bestand tegen vet en tasten de rubberdraden van de kous aan. Mocht u toch een verkoelende gel willen gebruiken onder uw kous dan adviseren wij het gebruik van Varodem® Aloë Vera Gel, een gel die erg snel in de huid trekt.

Tip 4. Beschermende sok
Draag over uw therapeutisch elastische kous(en) altijd nog een extra (bescherm)sok om de levensduur van uw kous te verlengen. Dit kan een ‘gewone’ katoenen sok zijn of bijvoorbeeld een pantysokje. Door deze extra bescherming is de kous minder gevoelig voor wrijving in de schoenen bij het lopen. Let op als u slippers, sloffen of helemaal geen schoenen draagt, dit leidt tot vroegtijdige slijtage en daarom is een beschermende sok noodzakelijk.

Tip 5. Verzorging
Zorg ervoor dat u uw voeten goed verzorgd door uw teennagels kort te houden. In het geval u een kous draagt met teenstuk zullen uw nagels dan niet door het materiaal prikken. Indien nodig kunt u uw voeten laten verzorgen door een medisch pedicure die ook overtollig eelt kan verwijderen zodat ook dit vroegtijdige slijtage voorkomt.

U kunt bij van Hulten terecht voor bovengenoemde aanvullende producten:

  • Griphandschoenen
  • Compressana FIjnwasmiddel
  • Aloë Vera Gel
  • Beschermsokken

En nog veel meer! Informeer bij uw TEK-consulenten Marjan en Natascha naar de mogelijkheden en de kosten.